Mitä työkaluja tarvitsee tiikkikannen rakentamiseen – tässä listani (osa 4)

Galathean uuden tiikkikannen rakentamisessa apuna olivat seuraavat työkalut. Valitse nämä työkalut, jos rakennat uuden tiikkikannen, koska tiikkikannen rakentamiseen kannattaa valita oikeat työkalut. Laadusta ei kannata tinkiä. Samat työvaiheet toistuvat kerta toisen jälkeen, joten työkalujen käyttö pitää olla vaivaton ja niiden on hyvä olla myös helposti saatavilla. Samaa pätee apuhenkilöihin. Jos apua on tarjolla, jokaisella osallistujalle pitää olla selkeä rooli. Jotkut työvaiheet ovat sellaisia, että ne on hyvä tehdä yksinään. Minulla oli onneksi mahdollisuus lainata arvokkaimpia työkaluja muilta veneilijältä sekä kotitelakalta Botskisepältä.

 1. Japanilainen lehtisaha tiikkiriman katkaisemiin. Polven alle on hyvä varata myös pala paksua vaneria tms laudankappele
 2. Porakone varustettuna 10 mm tulppaterällä.
 3. Ruuvinväänin
 4. Lyijykynä – aina tuntuu oleva hukassa, riittävän monta kynää eri puolille tarjolle. Helpointa on pitää korvan takana tai roikkumassa kaulassa. 
 5. Ruuveja riittävästi – itse käytin 35 mm ruuveja.
 6. Kulmamitta – ensiarvoisen tärkeä kun mittaan rimojen sahauskulmat
 7. Rullamitta – tiikkiriman sovittaminen ja mittaaminen vaatii huolellisuutta. Virheet kostautuvat materiaalihävikkinä.
 8. Kulmamitta – tiikkiriman katkaisukohdan pitää olla suora, eikä yhtään vino.
 9. Työntömitta – reunarimojen mittaamisessa pitää luottaa vain mittoihin ja merkata tiedot rimaan.
 10. Puuviila viimeistelyyn
 11. Rälläkkää sopivalla hiontalaikalla – nopea tapa lyhentää riman mittaa. Kun pitää veistää kannen erikoiskappaleita, työkalujen käyttö tulee tarpeeseen
 12. Metallinen mitta. Auttaa monessa eri tilateisssa, eikä mene vahingossakaan rikki.
 13. Ei kuvassa:
 14. Akkukäyttöinen massapuristin – helpottaa liiman sekä saumausmassan levitystä. Käytin 600 ml makkaroita. (ei kuvassa)
 15. Massanlevityskampa – useita kokoja. (ei kuvassa)
 16. Vannesaha – kun on muotoiltava viimeisen rivin tiikkirima, tehokkaasta sahasta on käyttöä. Aina voi sahata myös käsisahalla. (ei kuvassa)
 17. Vaneriset rakokiilat – 5 mm paksuisesta vanerista leikattuja rakokiilat auttavat pitämään reunojen tai rimojen päitten väliin sopivan mittaiset välit. Kannattaa olla valmiina kymmenittäin. (ei kuvassa)
 18. Tiiliskiviä rimojen painoksi (ei kuvassa)
 19. Erilaisia vanerikiiloja – pitkiä kolmionmuotoisia kiloja noin 10 mm paksuisesta vanerista (ei kuvassa)
Kannella keskeisimmät tiikkikannen rakentamista helpottaneet työkalut.
Leave A Comment

Arkisto