Ruffin mahonkisten puuosien kunnostus – lakan poisto, hionta, petsaus ja lakkaus (osa 5)

Kansiremontin rinnalla oli tehtävä myös ruffin puuosien perusteellinen kunnostus. Sama koski skantäkkiä eli kannen ja reunan välistä mahonkilistaa sekä ruffin ja kannen välillä oleva mahonkilistaa.

Kontrasti eri mahonkiosien osalta olisi ollut niin iso, joten oli parempi tehdä tämä urakka tässä yhteydessä valmiiksi. Suunnittelin, että varvaslista ja sitloodan kunnostus on sitten edessäpäin talvikaudella 2022 – 2023.

Lakan poistaminen oli ns. rutiinihommaa. Ruffin puuosat on otettu puupuhtaalle käsitykseni mukaan kaudella 2009. Reilussa kymmenessä vuodessa mahonki on aikalailla hapettunut kellertäväksi, eikä se mielytä enää silmää.

Tässä yhteydessä irrottin myös ikkunat. Ikkunankarmeille en tässä vaiheessa saanut Suomesta tai Virosta kohtuullista tarjousta, joten päädyin vain kiillottamaan karmit. Uudet ikkunat teetätin akryylista. Ne toimitti sittemmin tamperelainen Muovityöstö.

Puuosat hiottiin (Fein Rotex) epäkeskolla. Hiominen vaati paljon aikaa. Mahonkipinnat ovat laajoja ja niiden epätasaisuudet näkyivät herkästi. 40-paperin jälkeen viimeistelin pintaa moneen kertaa 120-paperilla.

Kun pääsin perusteelllisen siivouksen jälkeen lopulta pestaamaan pinnat – kyllästäminen jäi siis välin – huomasin kyllä aika pian huolimattomasti hiotut pinnat. Onneksi ihan kaikkea ei tarvinnut ottaa uudelleen punapuulle. Etenkin ruffin keulapuun petsaus onnistui tyydyttävällä tavalla vasta kolmannella kerralla.

Petsausta parin vuosikymmenen välein

Petsaus vaatii nopeita liikkeitä ja huolellisuutta. Nyt ei ollut onneksi uutta teak-kantta vielä sotkettavana mutta sai olla silti huolellinen petsipärskeiden kanssa. Suojasin työalueen ympäristön suojapahvilla. Huolellisesti muutaman petsivedon jälkeen kuivasin ylimääräisen petsin  pois. Petsiä (International) meni siis jonkin verran hukkaan.

Pestaaminen työvaiheena on varsin nautinnollinen. Työ sujuu sujuvasti. Lopputuloksen näkee heti ja mahongin kaunis punta korostuu entisestään petsattuna. 

Petsi ei anna puulle varsinaista suojaa. Se antaa esteettisesti kauniin värisävyn puulle. Ja samalla siirtää myös seuraavaa puupuulle-työvaihetta varmaan 15-20 vuoden päähän.

Lakkaamisvaihe olis sitten lopulta kansiremonttiurakan rutiinijuttuja. Kahden 50-prosenttisen lakkauskerran jälkeen siirryin kolmannelle kerralla sitten varsinaiseen lakkaamiseen. Jokaisella kerralla tein myös välihionnan! 320-paperi riitti hyvin. Mitä enemmän oli kerroksia, sitä kauemmin meni muuten lakan kuivumisessa.

Lakkakerroksia tuli lopulta pintaan 8. keväällä 2021.

Uusien ikkunoiden kanssa kaikki näytti varsin hyvältä.

Leave A Comment

Arkisto