Istuinlaatikon kunnostus osa I

GALATHEAN keväkunnostus on virallisesti käynnistynyt. Aloitin veneen peruskunnon kohennuksen istuinlaatikosta. Mahonkiset puuosat ovat vuosien mittaan pahasti haalistuneet, pääosin auringon vaikutuksesta. Ajan myötä mahonki hapettuu ja se kadottaa alkuperäisen punertavan sävyn. Puulle puhdistaminen on tehtävä suunnilleen 6 – 10 vuoden välein.

Haalistumiseen kuluu vuosia. Sitä hidastaa muun muassa UV-suojattu lakkakerros ja perusteellinen kyllästys. Valokuvista ”keltaisuuden” erottaa herkästi. Lakaton puu on yllättävän vaaleaa. Seuraavassa työvaiheessa nähdään, kuinka mahongin punertava väru tulee hionnon myötä esiin…

LAKAN poistoon tarvitsee kaapiminen ja kuumailmapuhaltiminen. Työvaihe on ehdottomasti suosikkejani. Säälläkään ei ole niin väliä. Tohotin lämmittää mukavasti katosta. Lakkaa lämittäessä on varottava, ettei polta mahonkia. Palokohtien poishiominen tuottaa vain ylimääräistä vaivaa.

Huolellisella työllä varmistaa sen, että mahongin pintaa jää tasaiseksi. Lakanpoistossa kannattaa huomioida mahonkilautojen syiden suunta. Vastakarvaan en suosittele rappaamaan, sillä mahonki on pehmeää puuta, joten siitä irtoaa pienelläkin raapaisulla puunsyitä. Palojälkien ohella irronneet syyt yms. kolot puussa aiheuttavat lopulta epätaisen lopputuloksen. Koko sitlooadan rappaamiseen minulta kului noin kuusi tuntia.

Seuraavaksi vuorossa työvaiheista ovat hionta, kyllästys, mahdollinen petsaus ja viimeiseksi lakkaus. Kevättä on vielä viikkoja jäljellä..

 

 

 

 

Leave A Comment

Arkisto