Istuinlaatikon kunnostus osa II

PERUSTEELLISEN hionnan jälkeen istuinlaatikon mahonkiosat alkoivat punertaa oikeaa sävyä. Epäkesko ja hiomahiiri olivat kovilla, kun hion lakkajämiä ja haalistunutta puuta. Laikkoja kului huomattavasti enemmän, jos ilmankosteus oli korkealla.

Ensimmäisenä päivänä laikan sai vaihtaa jo muutaman minuutin hionnan jälkeen. Mahonkipöly paakkuuntui aika herkästi.  Laikkoja kuluin hetkessä monta pakettia (Mirka). Toisella kerralla ilman oli hieman lämpimämpi ja kuivempi. Huomasin, että laikka kesti huomattavasti paremmin hiontaa. Vaikea sanoa, johtuiko kesto ilmankosteudesta – luultavasti.

Suunnitelmissa oli myös petsata mahonki. Luovun suunnitelmasta, kun testasin petsiä muutaman mahonkikappaleeseen. Mahongista tuli aivan liian tummaan. Katsotaan, kuinka hyvin petsattu mahonki pärjää jatkossa pelkästään hiotulle ja kyllästetylle mahongille.

Veneeseen kertyi paljon mahonkipölyä. Imuroin ja pesin pölyn pois puupinnoilta ennen kuin aloin kyllästää puuosia. Kyllästysaineena käytin Impreg 1 -öljyä. Vaikka mahonki näytti ennen petsausta aika vaalealta, kyllästyksen jälkeen punertava väri melkeinpänä ylikorostui. Kyllästysaineen kuivuessa väri hieman vaalenee. Tästä vaiheesta kuvia seuraavassa osiossa.

Vesipesun jälkeen mahongin puna näkyy hieman. Jonkin verran jätin pintaaa vaaleaa mahonkipintaa.

Petsauksen jälkeen mahongin pinnan väri jäi aika epätasaiseksi.

Sitloodan takalauta (vrt. ed. kuva) hionnan jälkeen ja heti kyllästyksen jälkeen. Sävyero on huomattava.

Istuinlaatikon penkit olivat kyllästyksen jälkeen aivan tyystin toisen näköiset.

Leave A Comment

Arkisto