Profurl-rullalaitteen testiasennus osoitti, että rummulla on hyvin tilaa keulassa.

Rullalaite odottaa asennusta

GALATHEAN keulapurje on erittäin suuri. Suurin genua on 150 prosenttinen. Viimeisen parin kesän aikana keulapurjeen edut ja haitat ovat tulleet tutuksi. Purjehtiessa isossa keulapurjeessa ei ole juuri säätömahdollisuuksia. Purjeen vaihto kesken purjehduksen on aika vaikea työvaihe, jos tuulee kovaa, eikä gastikäsipareja ole tarjolla.

Muut huonot puolet ovat tulleet tutuksi lähinnä laiturissa. Ison purjeen pakkaaminen ja viikkaaminen vie aikaa. Yksin siivotessa työvaihe tuntuu jopa tylsältä. Aina isokokoista purjetta ei viitsi vaikkapa yhden yön pysähdyksen vuoksi viikata pois kannelta jalkojen edestä. Vaihtoehtona on purjeen viikaus mantookia pitkin. Tällöin se on altis valolle, linnun jätöksille yms. epämukavalle sidonnalle.

Näiden kokemusten jälkeen päätin hankkia veneeseen rullalaitteen. Se helpottaa monella tapaa purjehdusta. Folkkarivuosien jälkeen olen sellaista jo kaivannut. Perusasioiden oppimisen jälkeen tekniset apuvälineet tuntuvat todella käteviltä.

Monien vertailujen ja messukeskustelujen jälkeen päädyin ostamaan Profurlin C320 -laitteen. Lähellä oli myös Facnor, mutta päädyin lopulta ranskalaiseen laitteeseen. Vaakakupissa painoi luonnollisesti hinta, mutta myös laitteet ominaisuudet, oletettu kestävyys, rummun häiriöttömyys ja materiaalit, siis monen asioiden summa. Mutta kyse on viime kädessä makuasiasta. Laitteen pitäisi passata veneeni mitoille ja painoille.

Päätökseen vaikutti myös tilattavat purjetyöt. Vielä ei ollut mahdollisuutta tilata kokonaan uutta purjekertaa. Tilasin laitteet sekä vanhan purjen muutostyöt samalta yritykseltä. Suomenlinnassa toimivan Meripurjeen kautta laitteen tilaus onnistui kätevästi. Pakettin neuvottelin vielä vanhan purjeen muutostyöt (hakasten poiston ja tarvittavat leikkaukset) sekä parannukset, kuten UV-suojan ja purjeen toppauksen. Vanha genua osoittautui laadukkaaksi ja hyväkuntoiseksi, joten ei ollut pakottavaa syytä (no raha tietysti) tilata uutta tilalle.

Myös etustaagin vaihto oli lähellä, mutta vanha osoittautui erittäin hyväkuntoiseksi, joten vaijerityöt jäivät nyt tilaamatta tällä kertaa. Luonnollisesti tutkin muidenkin purjeneulomoiden palvelutarjontaa, mutta MP osoittautui tällä kertaa parhaaksi.

Edessä on pian rullalaitteen asennus. Senpitäisi sujua ilman ammattilaisten apua. Profiilia paketin mukana tuli 12 metriä. Se ujutetaan staagin varaan, kiinnitetään lopulta molemmista päistä omalla lukitusmekanismilla kiinni. Rummun saan kiinni pultilla vanhaan vaijerilukkoon. Vielä hankittavaksi jää keulapurjeen säätöjä, ulos- ja sisäänvetoja varten hankittava 15 metrinen, 8mm paksu köysi sekä muutama pylpyrä ja stoppari. Noi asennan sitten vasta keväällä.

Leave A Comment

Arkisto