Kylmää riittää – kompressorin asennus veneeseen

GALATHEAN ”jäälaatikko” sai uuden lisävarusteen kevään aikana. Tuunasin vanhan kylmäboxin toimivaksi jääkaapiksi.

Rosteripellistä ja selluvillasta valmistettu laatikko on ollut oman aikakautensa tuote. Sen pohjalle on laitettu iso jääpala, joka on pitänyt tuoretuotteet tovin aikaa kylmänä. Jään sulamisvesi on valunut pilssiin oma poistorööriä pitkin.

Tilasin Saksasta Waecon CU-55 kylmäkomressorin. Pakettiin sisältyi L-lauhdutin. Ostos oli neljänneksen halvempi verrattuna suomalaisiin tarjouksiin. Paketti tuli Suomeen muutamasa päivässä.

Kompressorin asennus vaati hyvän suunnittelun. Ensin ajattelin laittaa kompuran jääkaappia vastapäätä olevan sohvapenkin alle. Vaihdoin kuitenkin paikkaa ja sijoitin sen WC-altaan alle, noin puolen metrin päähän kylmälaatikosta.

Kylmälaatikkoon porasin riittävän kokoisen läpivienni lauhduttimisesta lähtevälle kupariputkelle sekä termostaatin johdolle. Myös seinään piti porata muutama läpivienti reikä. Sähköt vedin kompressorista suoraan akkuun.

Vaativin vaihe oli kupariputkien yhdistäminen kompressoriin. Työvaihetta ei voi mokata, sillä epäonnistuessa edessä olisi voinut olla kompressorin uudellen paineistuis ja kylmäaineen uudelleen asennus. Onneksi kaikki meni suunnitelmien mukaan.

Aion eristää vielä boxia, jotta lämpöhävikki olisi vieläkin pienempi. Nyt jo vaikuttaa siltä, että rosteripeltinen laatikko pitää aika hyvin tavoitellun lämpötilan.

Waecon kompuran etuna on virtapihius. Lisäksi se ei pidä juuri ollenkaan ääntä. Ääntä tuottaa jäähdytyspotkuri. Sen vuoksi allaskaapin ilmanvaihto pitää varmistaa riittävillä tuuletusreijillä.

Ostin vielä lisävarusteeksi jännitteenmuuntimen, Waecon EPS 100. Sen avulla voin pitää jääkaappia kiinni myös verkkovirrassa. Laite siirtyy käyttämään akun sijasta verkkovirtaa automaatisesti.

Nyt riittää kylmää entistä paremmin!

 

 

Leave A Comment

Arkisto