Galathean sähköremontti 1

Galathean sähköjärjestelmä on aikoinaan ollut hieno ja moderni. Edelleen järjestelmä toimii, mutta se pitää vaan päivittää 2010-luvulle.

Aikoinaan kun ostin veneen, siinä ei ollut juuri teknisiä lisälaitteita vhf:ää ja purjehdusmittaristoa lukuunottamatta.

Viime vuosien aikana olen asentanut muun muassa jääkaappikompressori, lämmittimen, autopilotin ja karttaplotterin. Kaikki olen vetänyt aikalailla suoraan akkuun kiinni oman sulakkeen kautta, koska rivisulakkeissa ei ole ollu tilaa laajentaa.

Akuille johtaa melkoinen määrä suoraan kytkettyjä johtoja. Näyttää spagettisekamelskalta. Itse tietysti tunnen järjestelmän läpikotaisin ja tiedän, mikä johto johtaa mihinkin jne. Ulkopuolisen silmin sähköjärjestelmä ei vaan näytä hyvältä.

Ajatuksena on myös, että sähkötyöuran myötä saan myös varmuutta akkujen toimintaan ja kunnon käsityksen siitä, miten koko systeemi oikein toimii.

Viime keväänä aloitin urakkaa hankkimalla erilaisia varaosia mm. akun johdotuksen uusimiseksi. Skyllermarksin tarvikkeet, muun muassa Grundsats 2, on hyvä tapa aloittaa akkujärjestelmän peruskunnostu. Lopulta kausi alkoi, enkä sitten ehtinyt asennushommin, eikä minulla olisi ollut edes järeitä kaapelipihtejä, jotka työ olisi vaatinut.

Lopulta päätin, että teetän työn ulkopuolisella asentajalla. Ohessa on lyhyesti homma pähkinänkuoressa.

* Sähkösuunnitelma

– Nykyisten johtojen mitoituslaskelma
– Kytkentäkaavio
– Laitesuositukset

* Virransyöttöverkon rakennus
– Akuston johtojen uusiminen ja kytkentä.

– Akkujen kiinnitys ja akkulaatikoiden asennus.

– Latausjärjestelmän asennus: aurinkopaneelin toimivuuden tarkistus ja akkulaturin kytkentä

– Maasähkön asennus ehkä jo tänä keväänä

* Kytkinpaneeli

– Kustomoidun kytkinpaneelin rakentaminen (mahonkilaatikko, paneelin tektit yms. tunnukset syövytetään)

– Automaattisulakkeet, katkaisimet keskeisille laitteille

* Vanhojen johtojen liittäminen

* Akkumittarin asennus

Akkukaapelit ovat tinattuja. Latausreleet puolestaan varmistavat sen, että akut eivät tyhjene noin vaan. Myös akkumonitori auttaa seuramaan tilannetta. Kaikki akut erotettaan vielä erikseen omilla kytkimillä.

Veneen valaisimien polttimot vaihdan aikanaan led-valoihin, kunhan vaan löydän sopivan sävyiset polttimot. Pari on jo testissä, mutta kovin lämmintä tunnelmaa ne eivät toistaiseksi tarjoa.

Sähköuran tekee Aleksi tamperelaisesta APYachting-veistämöltä. Työn etenemistä voi luonnollisesti seurata Galathean sivuilta.

Ohessa muutamia kuvia nykytilasta.

 

Vanhat katkaisimet kierrätetään, mutta siirretään kokonaan uuteen paikkaa.

Vanhat katkaisimet kierrätetään, mutta siirretään kokonaan uuteen paikkaan.

 

 

Akkujärjestelmässä on kaksi hupiakkua (yht. 190Ah) ja ysi käynnistysakku (80Ah).

Akkujärjestelmässä on kaksi hupiakkua (yht. 190Ah) ja yksi käynnistysakku (80Ah). Aurinkopaneelin säädin siirretään uuteen paikkaan. Myös akkujen erotuskytkin siirtyy akkulaatikoiden vaatiman tilan vuoksi.

 

Vanha sulakerivi on edelleen toimiva, mutta järjestelmä on liian vanhanaikainen. Johtorivit irroitetaan ja vedetään uudelle kytkin- ja sulakekaapille parin metrin päähän.

Sulakerivi on edelleen toimiva, mutta järjestelmä on liian vanhanaikainen. Johtorivit irroitetaan ja vedetään uudelle kytkin- ja sulakekaapille parin metrin päähän.

Leave A Comment

Arkisto